Het lijkt erop dat zwendel met beroemdheden aan kracht wint. Een andere regeling met een neppe gift van Elon Musk oogst miljoenen van nietsvermoedende slachtoffers.
Fraudeurs gebruiken social media pagina’s van beroemde mensen om zich voor te doen en hun slachtoffers aan te trekken door ze betrouwbaar te laten lijken. Nou, Elon Musk lijkt een zeer populair persoon onder oplichters.
Om het vertrouwen in hun plannen te vergroten, gebruiken fraudeurs geavanceerde technologieën om bitcoin-portemonnees te maken onder de naam Elon Musk, Tesla, SpaceX. De laatste valse giveaway heeft betrekking op minstens 66 adressen van het soort, volgens Adaptive cybersecurity firma.
Naast een neppe giveaway in social media, hebben oplichters een promotievideo geüpload op het YouTube-kanaal van Musk. Om er toegang toe te krijgen, gebruikten hackers naar verluidt een met Trojaanse paarden geïnfecteerde e-mail. Op die manier besmetten ze de computer van de eigenaar met malware waarmee criminelen toegang kunnen krijgen tot hun sociale media. Zo zijn ze in staat om video’s te uploaden met valse aantekeningen van oplichterijprojecten en deze absoluut betrouwbaar te laten lijken.
Beroemdheden gebruiken om mensen te misleiden
Gewone gebruikers hebben de neiging om het leven van beroemdheden te volgen. Daarom lijkt alles wat ze adviseren goed en betrouwbaar voor gewone mensen, daarom zouden slechts enkelen een onderzoek doen voordat ze hun geld aan een project toevertrouwen. Helaas is dat wat oplichters verwachten van mensen, een blind vertrouwen in de keuze van beroemdheden.
Deze laatste hebben echter vaak geen idee dat ze deelnemen aan een investeringsproject of dat ze gratis cryptocurrency weggeven. Meestal beseffen ze dat hun namen pas worden uitgebuit nadat ze valse video’s op hun YouTube-kanalen hebben gedetecteerd of het nieuws in de sociale media hebben gezien. Helaas houdt de blootstelling de oplichters meestal niet tegen, waardoor ze steeds weer een andere beroemdheid kiezen.
Zo meldde coinidol.com, een wereldwijde blockchain nieuwszender, eerder dat oplichters zelfs de Britse koninklijke familie durfden te betrekken bij het promoten van een nep-investeringsproject genaamd Bitcoin Evolution. De oplichters maakten gebruik van het nieuws over de intenties van prins Harry en Meghan Markle om onafhankelijk te worden van de familie en stelden zich voor als degenen die hen hadden geholpen om hun eigen fortuin te verdienen.
Elon Musk’s naam is ook opgedoken in het promoten van oplichterij en valse weggevertjes zo nu en dan. Eerder dit jaar heeft een ander investeringsproject genaamd Bitcoin Era het uitgebuit, samen met de namen van Bill Gates, een acteur Daniel Craig en andere beroemde mensen uit verschillende sferen voor reclame.
In 2018 werd de Twitter-pagina van Musk misbruikt voor het aankondigen van een andere neppe Bitcoin-weggeverij. Toen slaagden oplichters er zelfs in om de Twitterpagina van Donald Trump samen met die van Elon Musk te hacken. Een dergelijke regeling is niet nieuw. Fraudeurs hacken de social media pagina’s van beroemdheden en kondigen giveaways aan van een grote hoeveelheid geld in ruil voor het betalen van een kleine transactievergoeding. Onnodig te zeggen dat degenen die deze vergoeding betalen gewoon bijdragen aan het welzijn van de oplichters zonder daar geld voor terug te krijgen.
Onderzoek is nodig
Zoals we kunnen zien, betekent het feit dat een beroemdheid een project promoot niet dat het 100% legaal is. Dus degenen die hun geld willen investeren of deelnemen aan een giveaway moeten een grondig onderzoek doen voordat ze iets betalen of investeren.
Er zijn veel internetbronnen die informatie verzamelen over legitieme en frauduleuze projecten, zoals TrustPilot van ScamWatchers. Dergelijke diensten verzamelen feedback van klanten over verschillende soorten projecten, zodat iedereen kan zien wat voor ervaring anderen hebben met een bedrijf.
Als we het over weggevertjes hebben, zijn er diensten zoals Bitcoin Abuse, waar de adressen van oplichters worden gemeld. Hier kunt u elk portemonnee-adres controleren waar u de betaling naartoe wilt sturen. Als er melding wordt gemaakt van betrokkenheid bij een illegale activiteit, zal de website dit laten zien.
Zelfs als dergelijke diensten niets laten zien, is er altijd een kans om opmerkingen te vinden van gebruikers van sociale media die mogelijk eerder aan het project hebben deelgenomen. In onze moderne samenleving hebben mensen de neiging om alles wat er met hen gebeurt direct online te melden. Dus als iemand hen heeft opgelicht, is het zeer onwaarschijnlijk dat ze zullen zwijgen.
Het kost soms wel tijd, maar de tijd die je aan het onderzoek besteedt kan je een aanzienlijke hoeveelheid geld kosten die je anders had kunnen verliezen ten voordele van sommige oplichters.